Murterski karneval

Murter bilježi veoma staru tradiciju, “Murterske Bake”, u kojoj se u fragmentima naziru i utjecaji okolnih kopnenih mjesta. Murterske Bake datiraju i 130 godina u prošlost, a kao malo koja pokladna povorka u državi, bilježi konstantan rast sudionika koji kreativnošću često nadmaše sami sebe. Naime, u Murterskim Bakama nema kupovnih kostima, svaki je osmišljen zasebno i ručno sašiven. U povorkama sudjeluje najmanje 30-ak organiziranih grupa, a publika broji i preko 5000 posjetitelja. Naziv pokladnog događaja svojstven je samo Murteru, a korijen vuče iz naroda, gdje se izraz “Baka” koristio kao sinonim za pogrdno, ružno, nakaradno.

“Zidovi ocrne, a same bake po zidovima” , jedna je od narodnih uzrečica koja ide u prilog nazivu.

U počecima poklada, maske su bile jednostavne izvedbe. Muškarci su se odijevali kao žene, a žene kao muškarci. Cilj je bio nasmijati okolinu i dobro se zabaviti. Tematski su kostimi bili vezani za aktualne događaje iz proteklog razdoblja mjesta, projicirane u ugodan humor koji je svima, pa i ismijanima, bio veoma simpatičan. Prva veća organizirana maškarana skupina, koja se nazivala “Banda Štramba”, datira iz 40-tih godina. Prvi planirano sašiveni kostimi, nastali su prije 50-ak godina. Predstavljali su baruna Trenka i Venecijanca. Osim kostima, mnogo se polaže u izradu scenskog nastupa, tako da je ponekad teško reći da je pojedina skupina, samo obična maškarana skupina. Više im odgovara usporedba teatarska družina, jer njihovi nastupi pomno su i do detalja osmišljena predstava.

Murterski karneval je sačinjen od tri povorke:

MAŠKARANA REGATA LATINSKO IDRO: Spoj je to karnevalske zabave i regate na tradicijskim jedrima “Latinsko idro” koji se održava uvijek subotom.
DJEČJA POVORKA: Organizirana dječja povorka stara je 30-ak godina, a za taj događaj, rezervirana je nedjelja.
VELIKA POVORKA: Najsenzacionalniji defile mnogih maškaranih grupa, održava se tradicionalno na pokladni utorak. U njoj sudjeluju odrasli i pobjednici dječje povorke.

MURTERSKE BAKE 

Fotogalerija