FOTO: ALEKSANDAR GOSPIĆ
Jedrenje i nautika

Istražite blistave mirne uvale i lijepe osamljene otočiće, zaplovite prekrasnim bujnim arhipelagom, privežite svoj brod u nekoj od gostoljubivih luka i prekrasnih marina, saznajte više o drvenoj brodogradnji i pomorskoj tradiciji te osjetite strast za putovanjem na otvorenom tirkiznom moru!

Murter je bitna točka u nautičkom turizmu na Jadranu, zahvaljujući trima marinama i ljepotama Murterskog mora, najveće dubine 94 metra, koje površinom zauzima 210 četvornih kilometara. Okružuju ga kamene perle NP Kornati (320 km2), najrazvedeniji otočni sustav Jadranskog mora od gotovo 150 otoka,otočića i hridi, zatim poznati šibenski otoci Žirje, Kakan i Kaprije te Tetovišnjaci- skupina od pet otoka i jedne hridi. Murtersko more, iako naizgled pitomo i idilično, izazov je za nautičare koji imaju iskustva s naglim i snažnim promjenama vjetra, te jakim morskim strujama kojima Murtersko more obiluje.

Murterski akvatorij i kornatski arhipelag omeđeni su i ispresijecani sa čak 14 pomorskih kanala, vrata i prolaza. Kornatski arhipelag presijecaju 3 morska kanala: Sitski, Žutski i Kornatski kanal. Od otoka Pašmana Kornati su odvojeni Srednjim kanalom, od otoka Žirja Samogradskim vratima, a od Dugog otoka prolazom Mala Proversa. Nautičarima je posebno privlačan otok Žut u čiju ACI marinu često navraćaju. Na otoku postoji nekoliko restorana i više obala uređenih za prihvat plovila. Neki od najsigurnijih zakloništa u akvatoriju Nacionalnog parka Kornati su uvala Lavsa, smještena na sjevernoj obali istoimenog otoka, te uvala Anica koja se nalazi na sjevernoj strani otoka Levrnaka i pruža dobro zaklonište brodicama po svakom vjetru.

Možda Vas zanima i...