FOTO: MAJA DANICA PEČANIĆ, IZVOR: HTZ
Gastro

Kušajte tradicionalna murterska jela, uživajte u čuvenoj ukusnoj kornatskoj janjetini i drugim izvrsnim specijalitetima, prepustite se užitku lokalnih slastica od smokava, aromatičnih rakija i neka vam ovaj nezaboravni gurmanski doživljaj ostane zauvijek u sjećanju!

Gastronomija otoka Murtera temelji se na mediteranskim jelima, pri čemu se osjeća snažan utjecaj talijanske i francuske kuhinje. Bazirana na plodovima mora, svježe ulovljenoj ribi, rakovima, školjkama, glavonošcima, maslinovom ulju i povrću, zbog izbora namirnica, ali i jednostavnog načina pripreme, ova se kuhinja smatra jednom od najzdravijih. Za ljubitelje mesa, tu su delicije poput kornatske janjetine, pršuta, pancete i mesnih jela ispod peke. Jela se začinjaju autohtonim aromatičnim začinskim biljem, te solju, paprom, peršinom i češnjakom. Mnoga mesna i riblja jela spravljaju se uz dodatak vina. U salatama i prilozima često se koristi samoniklo jestivo bilje(koromač, divlji luk, kostriš, maslačak, kozja brada, divlja mrkva, laktac, cikorija, lavlji zub), kao i ono izniklo na samim morskim stijenama (petrovac, salikornija).

Iako je priprema jednostavna, a namirnice lako probavljive, dovoljan je pladanj u antipasto stilu, sačinjen od usoljene ili marinirane ribe, povrća, sireva, dalmatinskog pršuta ili pancete, te komadić krušne pogačice pripremljene na vatri, da uz čašu opojnih vina iz neposredne obalne regije poželite predah do glavnog jela. Stoga se savjetuju lagani likeri i rakije kao digestivi prije hrane. Najcjenjeniji su ljekoviti likeri od mirte, višnje, oraha, ruže, rogača, te rakije- lozovača i travarica. Osim restorana, konobe su zaštitni znak ovog gastro raja.

Nemojte propustiti...