Blagdan sv. Roka

Iako se u Murteru dan Velike Gospe svetkuje s najvećom vjernošću i pobožnošću, štovanje sv.Roka je od 19.st ukorijenjeno kao običaj koji složno svetkuje cijelo mjesto.

Daleke 1760. kuga je harala Murterom, a u narodu je prošireno vjerovanje da je upravo sv. Roko spasio selo od kuge te je, u znak zavjeta i zahvalnosti podignuto svetište na brdu Vršina, kako bi i ubuduće s tog povišenog mjesta bdjeo nad zdravljem i prosperitetom Murterina. Stoga ne čudi da je sv.Roko posebno važan svetac. Dokaz tomu je i prekrasna, dostojanstvena procesija koja do današnjih dana čuva taj katolički običaj kojem se priključi i veliki broj turista.

Na dan sv. Roka, 16. kolovoza, procesija s kipom sv. Roka spušta se prema župnom dvoru. Ispred kipa djevojčice u nošnjama posipaju cvjetne latice, a kip sv. Roka nose četiri mladića. U župnoj crkvi poslije obreda kip ostaje osam dana. Svaku večer tih osam dana je krunica, a nakon toga na blagdan sv. Bartola u procesiji se kip vraća u zavjetnu crkvicu. U procesiji koju predvode župnik i sudjeluju pjevači crkvenog zbora koji pjevaju prikladne pjesme i psalme, dok se mole ružarij ili zlatna krunica. Prozori i ulice cijelog Starog sela ukrašeni su šudarima, cvijećem i drugim predmetima. Procesijom povratka kipa iz župne crkve u crkvu sv. Roka obnavlja se sjećanje na nestanak kuge u Murteru. 

Fotogalerija