Murterski pir

Početak kolovoza u Murteru nadaleko je poznat po Murterskom piru- upriličenom izdanju starih svadbenih običaja, turističkoj atrakciji koja je omiljena zabava svim posjetiteljima. Svadbena povorka

Mještani Murtera odjeveni u narodne nošnje, sastaju se na Pjaci u Starom selu Srimač, kako bi formirali svadbenu povorku. Mladenci i kuma predvode povorku, koju najavljuje barjaktar okićene zastave sa simbolima izobilja i plodnosti. U nastavku povorke snažni momci nose mladenkin miraz, koji je smješten u izrezbarenu škrinju od masivnog drva. Oko sat vremena, povorka polagano hoda stotinjak metara od Pjace do Trga Rudina, pjevajući tradicionalne pjesme i zabavljajući sve mještane. Rutom kojom prolazi svadbena povorka, Murterini pred kuće iznose stolove na kojima nude vino, likere, rakije, suhe smokve, fritule- kako bi počastili mladence i njihove uzvanike. Običaj je da se prvo počasti mladence i kumu, uz nazdravljanje i želje za sretan bračni život. Tad se pića i slatkiši ponude i svim ostalima, a domaćinima se i zapjeva, razgovara. Najčešće su to upute mladoj kako biti dobra supruga i majka, te njenom suprugu kako da čuva svoju obitelj. Kad se vesela, sita i nimalo žedna razdragana povorka konačno približi Trgu Rudina, slijedi čašćene od strane svih lokalnih ugostitelja- jer običaj je običaj!

Službeni dio pira završava, kad svekrva mladoj skine vjenčani veo s kose i zamjeni ga šudarom (maramom), uruči joj lutku i proglasi je budućom gazdaricom kuće. Mlada podijeli poklone za svekrvu i svekra koji su njenom mirazu, a slavlje se nastavlja pjesmom i plesom dugo u noć.

Važno!

U svadbenoj povorci mogu sudjelovati svi zainteresirani i naravno, sve je besplatno. Posebna odjeća nije potrebna, dostatan je ljetni bijeli odjevni predmet, upotpunjen crvenim, svijetloplavim, crnim ili zlatnim detaljem idealno će se uklopiti u originalnu murtersku nošnju. Kod svake kuće običaj nalaže da se mora popiti ponuđeno, ali ako ne možete popiti svaku ponuđenu čašicu, dovoljno ju je poljubiti i odložiti na stol da ne bi rastužili domaćina. Opremite se ljubavlju, voljom i radoznalošću- jer malo gdje u svijetu možete biti spontani uzvanik u lokalnoj svadbenoj povorci.

Fotogalerija