FOTO: SHUTTERSTOCK
Dugogodišnja tradicija maslinarstva

Saznajte nešto o uzgoju i preradi biljke koju daje škrto tlo, a koja je još od antičkih vremena poznata kao sveto drvo, simbol mira, mudrosti, pobjede i plodnosti. Okušajte se u berbi čarobnog ploda masline za proizvodnju ulja ili uživajte u mnogim delicijama i sa sobom ponesite nezaboravan okus ovog tekućeg zlata Mediterana.

Prvi pisani podatak o postojanju maslinika na Murteru datira iz 14. stoljeća. Krčenje i obrađivanje zemlje bio je kontinuiran proces koji je povezan sa stalnim porastom broja stanovnika i širenjem murterskih posjeda na Kornate i Modrave. Za vrijeme Napoleona izdana je naredba po kojoj svaki muškarac prije ženidbe mora zasaditi stotinjak stabala masline. Dolaskom Murterina u Modrave počinje stvaranje jednog od najvećih maslinika na Mediteranu koji je bio slavljen po veoma kvalitetnom ulju.

Zlatne godine maslinarstva

Prema narodnoj predaji, veliki korak u razvoju maslinarstva Murtera dogodio se kada se Austro-ugarski prijestolonasljednik Franjo Josip I., sklonivši se od oluje, usidrio u jednu od kornatskih uvala. Sa svojim ljudima potom odlazi na kopno gdje ga tamošnji seljaci ugošćuju iako ga ne prepoznaju. Siromašni, ali gostoljubivi pripremaju objed začinjen domaćim maslinovim uljem. Franjo Josip I biva ganut njihovim činom te im zauzvrat nudi materijalnu pomoć, koja je stigla u vidu uljare, tada najmodernije u Dalmaciji, izgrađene 1910. Ulje proizvedeno u ovoj uljari postaje nadaleko poznato. Murtersko ulje se koristi na carskom dvoru u Beču, a 1913. g. je na prestižnoj međunarodnoj izložbi ulja u francuskom Eixu, dobilo zlatnu medalju za kvalitetu. Na prostoru Murtera obrađivalo preko 400 000 maslina i godišnje proizvodilo osamdeset vagona ulja. Narednih godina izgrađene su još tri omanje obiteljske uljare, te je osnovana uljarska zadruga koja ubrzava razvoj maslinarstva. Maslinarstvo sve do 1941. godine ostaje znatna prihodovna stavka stanovništva šireg područja Šibenika uključujući i općinu Murter.

U Murteru danas djeluje poljoprivredna zadruga Kornati.

Izvor: Turčinov, T.:Morfološka svojstva fenotipova masline 'Duška' i 'Vrhuljača' iz okolice Murtera, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, diplomski rad, 2012.